top of page
  • Writer's pictureDavid Michálek

Jak využít graffiti malby v exteriéru?

Možná jste se už s komerčními graffiti malbami setkali. Potkáte je především jako outdoorové reklamy na budovách či jako dekorace interiéru, například v kavárnách či restauracích. Kde všude se ale můžete s graffiti setkat a jak je využít?



Graffiti malby jde v zásadě rozdělit na dvě kategorie – na exteriérové (venkovní, outdoorové) a interiérové. Každá kategorie pak přináší různé formy využití. Dnes si popíšeme, jakým způsobem lze využít exteriérové graffiti malby.


Exteriérové malby


Jejich cílem je nejčastěji upoutat zákazníkovu pozornost. Nejpoužívanější formou je graffiti reklama čili malba, u které je kladen důraz na předání nějaké informace. Např.: Zde je naše pobočka a zabýváme se „tímhle“; Za 100 metrů odbočte vlevo a tam je naše pobočka; Děláme „tohle“ a více se dozvíte na našich webových stránkách; atd.


Záleží, jestli malovaná plocha je přímo vaše a odkazuje na vaši provozovnu na tomto místě, nebo jestli jen využíváte zprostředkovanou plochu, která bude odkazovat zákazníka na provozovnu někde jinde nebo například na vaše webové stránky.


Když jde přímo o vaši provozovnu (např. restaurace, obchod, servis atd.) můžete využít graffiti pro vytvoření poutavého kreativního exteriéru. Ne pro reklamu, přece jen zákazník vás už zná nebo k vám přijel na základě jiných důvodů. Takové malby často vycházejí z brand manuálu dané značky, která tak chce tímto způsobem rozšířit svou vizuální identitu. Pokud konkrétní vizuální identitu nemáte specifikovanou, můžete si nechat vytvořit malbu pro potěšení vaše i zákazníků a do malby promítnout motivy, které jsou pro vás důležité. Např.: Výrobky nebo služby, které nabízíte; Váš vztah k přírodě; Emoce s vaší firmou spojené; Významné události; atd.



Další využití exteriérové malby, se kterým se také setkáváme celkem často, je využití malby pouze jako dekoraci dané plochy. Máte třeba dlouhou volnou zeď, která je počmáraná začínajícími rádoby umělci, což nepůsobí zrovna jako dobrá vizitka pro váš byznys. Stěnu už jste několikrát přemalovali, ale zanedlouho vám ji někdo zase přestříkal a problému jste se nezbavili. Řada firem si v takovém případě najme profesionálního graffiti umělce a dá mu v jeho tvorbě volnou ruku. Z nevzhledné plochy je najednou umělecké dílo, které vydrží roky, jelikož zakryje případné nedokonalosti samotné plochy a odolá nájezdu rádoby umělců, kteří mají zpravidla k takovému dílu respekt a nečmárají po něm. Řešení to je kreativní, dlouhodobé i ekonomické.



Tento způsob dekorace využívají firmy s rozsáhlými pozemky, které mají oplocené a chtějí tak alespoň stranu směrem k silnici udržet kultivovanou a ukázat svým zákazníkům, dodavatelům, zaměstnancům i veřejnosti, že jim na takových věcech záleží.


Často také tento typ dekorace využívají firmy s provozovnami v centru měst, kde bojují s nelegálními graffiti, které hyzdí jejich omítky.

V každém případě je každá realizace individuální. Pracuje se s různými požadavky, tvary i velikostmi ploch.



Máme v tomto směru dohromady desítky let zkušeností, a proto pro nás žádná výzva není překážkou.


Pokud máte o profesionální graffiti malby zájem, můžete nás poptat zdarma ideálně zde: https://www.propublikum.cz/graffiti-na-zakazku




bottom of page